Доколкото изследванията, правени в почти всяка държава досега, включително и у нас, отричат в течностите да има нитрозамини, и предвид, че явно никой не си е направил труда да провери колко е съдържанието на никотин в една тютюнева цигара:
Nicotine is an addictive poisonous alkaloid C 5 H 4 NC 4 H 7 NCH 3 , derived from the tobacco plant. Nicotine is used as an insecticide. Forty milligrams of nicotine has killed an adult (Merck Index). One deep drag on a cigarette can provide 0.35 mg nicotine. Therefore, one cigarette can provide 3.5 mg of nicotine and twenty one cigarettes provide 73.5 mg of nicotine. There is often in excess 250 mg of nicotine in one hundred cigarettes.
pp. 375 and 379, Wynder, E. L. and Hoffman, D, Tobacco and Tobacco Smoke.
Read more: http://wiki.answers....e#ixzz22w3EXMAH
Cigarettes contain about 9mg of nicotine but as much of this is burned off the smoker gets about 1mg per cigarette.
...и колко от съдържимият в милилитър течност (0 до 24 мг) се усвоява, статията е меко казано тенденциозна. Повечето хора ползват 9-18 мг на милилитър течности, при дневна доза около 2 милилитра (вероятно има и такива, ползващи повече, спор няма, но то има и хора, пушещи по 3+ кутии тютюневи на ден), дори да се усвоява всичкият никотин от течността, което е невъзможно, пак ще поемаме не повече от 30-40мг с една дневна доза течност. Или колкото от две кутии цигари, ако приемем, че се усвоява напълно, само че без катран и въглероден оксид, както и без стотиците други отрови....и т.н., няма да цитирам хилйдите места с описания
Не знам за вас, но на мен тоя лобизъм отвсякъде и липсата на реална борба с тютюнопушенето ми писват. Е-цигарите не са "безвредни", но са хиляди пъти по-безвредни от тютюневите цигари поради липсата на стотици и хиляди съединения, усвоими с тютюневите цигари. Ако трябваше да се борим със съдържанието на никотин, то пурите и пуретите трябваше да са забранени още преди години, една пура може да съдържа над 270мг никотин, например, пурета - около 100.
Усвоимостта на никотина също е повод за писания, които всички си спестяват. Обществена тайна е, че в цигарите се добавят химии, които да помагат усвояването на никотин. В САЩ сред най-популярните цигари са ментоловите, а ментол в тях не е добавен само за аромат, напротив, помага за пристрастяването. Усвояването на никотин от е-цигарите зависи от изпарителя, но при положение, че повечето хора тук могат да потвърдят, че 10 тютюневи им идват повече спрямо целодневно вайпване, някак трудно ще приема, че с е-цигарата се препушва по-лесно. Аз препушвам от около 5-6 тютюневи, електронната не ми пречи да я ползвам постоянно. Говоря за реална промяна в кръвното налягане, което е единственият лесно измерим ефект.
Въобще - журналисти