Jump to content

Photo
- - - - -

Узряване на течности.

• Please log in to reply
37 replies to this topic

#1 cuban

cuban

Редовен посетител

• Участници
  • PipPipPip
  • 224 posts

Posted На 13.02.13 г. в 15:43

Здравейте чудех се следното.
При забъркани течности до колкото разбрах плодовите аромати много по малко време им трябва да узреят така да се каже от колкото тютюневите

Искам да създам максимално добри условия течността да стане супер и да узрее добре и същевременно по бързо.

Нещата който знам че е хубаво.

Течностите да са в тъмни шишенца и да се държат на тъмно на температура около 26-28градуса

За целта съм си забъркал течностите в непрозрачни стъклени Гутатори.

Отделно от това.. ги държа на тъмно в стаята си на температура климатикът показва 24-5 градуса.

Но няма ли по добре да узреят да се ускори процеса ако примерно се държат в топла вода..

Да кажем съд с топла вода (НЕ ВРЯЛА) и вътре оставям шишенцата да си стоят на топло и така периодично от време на време като изстине водата я затоплям пак леко и разбърквам течностите хубаво и пак обратно в топлата вода и така цял ден?

Някой пробвал ли е подобен метод?

Защото логично при такова затопляне течността по БЪРЗО и добре а узрее.

В момента това пробвам... но ми е интересно и други мнения или човек, който го е пробвал.

В Щатски форуми намерих информация че колегите така процедират и един такъв метод на правене се равнявал горе долу на 1 седмица степинг?

Интересно ми е вашето мнение

Edited by cuban, На 13.02.13 г. в 16:23.

#2 NiOOH

NiOOH

Silver потребител

• Супер потребители
  • PipPipPip
  • 477 posts

Posted На 13.02.13 г. в 16:54

Вманиачавате се с това отлежаване/зреене. И какво... през половин час ще търчиш да сменяш водата с топла.

Единственото, което аз правя е да оставям шишетата с новозабърканите течности легнали (провери да не текат!), което максимизира контактната повърхност с въздуха. Веднъж дневно ако се сетя, разтръсквам. Чакам 2-3 дни до седмица и си ги павкам. Разлика във вкуса/аромата на която и да е течност, която съм приготвял (десетина тютюневи аромата) между смесена преди няколко дни и такава на повече от месец не съм усетил. Правил съм си експерименти. Забърквам 100 мл, които ми стигат за около 35 дни. Когато ми останат 15-ина мл на дъното, бъркам наново в друго шише. Пробвал съм с два еднакви карта от старото и новото шише. Едното е на няколко дни, другото на 30-40 е няма разлика.

Знам, че има хора, които ще скокнат да ме убеждават как настъпвали магически промени. Щом го вярват, лошо няма, нека си ги чакат.

#3 cuban

cuban

Редовен посетител

• Участници
  • PipPipPip
  • 224 posts

Posted На 13.02.13 г. в 17:01

Вманиачавате се с това отлежаване/зреене. И какво... през половин час ще търчиш да сменяш водата с топла.

Единственото, което аз правя е да оставям шишетата с новозабърканите течности легнали (провери да не текат!), което максимизира контактната повърхност с въздуха. Веднъж дневно ако се сетя, разтръсквам. Чакам 2-3 дни до седмица и си ги павкам. Разлика във вкуса/аромата на която и да е течност, която съм приготвял (десетина тютюневи аромата) между смесена преди няколко дни и такава на повече от месец не съм усетил. Правил съм си експерименти. Забърквам 100 мл, които ми стигат за около 35 дни. Когато ми останат 15-ина мл на дъното, бъркам наново в друго шише. Пробвал съм с два еднакви карта от старото и новото шише. Едното е на няколко дни, другото на 30-40 е няма разлика.

Знам, че има хора, които ще скокнат да ме убеждават как настъпвали магически промени. Щом го вярват, лошо няма, нека си ги чакат.

Мисля че не ме разбра.
И аз не мисля да чакам МЕСЕЦ :) и съм съгласен с теб но говорех за пресни тютюневи течности забъркани да кажем днес.. ако може да ускориш процеса то излиза така че може да пушиш още днес забъркана тютюнева течност без да чакаш и една седмица.

Мисля че фирмите, който правят течности използват подобна процедура ако не същата.. и съм далеч от мисълта че чакат месец преди да пуснат течността в продажба.

Над 30 човека пробвали метода с ТОПЛА вода от щатския форум казват че течността след 24 часа е абсолютно готова със всичките и вкусове и няма разлика с тия на 2 седмици примерно.

А и е логично при топло процесът да се ускорява...

За никотина не е хубаво Горещо и други неща точно за това казвам ТОПЛА вода просто затопляне на течностите

#4 Mitazi

Mitazi

е-сталкерче

• Участници
  • PipPipPip
  • 239 posts

Posted На 13.02.13 г. в 17:06

Ускоряване узряването на течностите е тема, която е коментирана на дълго и широко в почти всички форуми за електронни цигари.

Извода, който съм си направил аз, е че всеки има лични и строго субективни понятия за вкуса и аромата на течностите. В този ред на мисли, като за начинаещ, е добре да се направи една течност и да се пробва по малко през няколко дни, за да се установи кога ти харесва най-много и след кой момент вече не усещаш разлика.

Може да пробваш различни методи за ускоряване на процесите, като започнеш от Условията за протичане на реакцията са увеличаване на контактната повърхност на реагентите или на енергията им чрез нагряване, периодично "разджуркване", изнамиране на катализатор (както подозирам че ползват производителите може би) и др. подобни. Досега не съм срещнал в някой форум доказан ефект за ускоряване на процеса по узряване. Което не би трябвало да ти попречи да експериментираш, естествено. :sherlock:

:drinks:
Ако един кон ви говори, че сте смахнат, то това си е самата истина…

#5 Vlad

Vlad

Редовен посетител

• Участници
  • PipPipPip
  • 115 posts

Posted На 13.02.13 г. в 18:40

Аз съм пробвал отлежаване в микровълновата фурна.. стана!
може да пробвате ;) :smiley_emoticons_joint:

#6 PepiSuni

PepiSuni

Супер потребител

• Супер потребители
  • PipPipPipPip
  • 880 posts

Posted На 13.02.13 г. в 18:44

Ще повярва някой и после ще стане много лошо Posted Image

chelsea f.c.

#7 Vlad

Vlad

Редовен посетител

• Участници
  • PipPipPip
  • 115 posts

Posted На 13.02.13 г. в 18:47

Хехе, тихо пък ти ;) аз се правя на разсеян и не казвам какво точно "стана" .. нека бъде изненада :lol:

#8 gogo63

gogo63

Редовен посетител

• Участници
  • PipPipPip
  • 275 posts

Posted На 13.02.13 г. в 19:12

Лично аз си правя течности от около две години. ПО принцип имам почти неограничено количество материали за правене на чорби. Въпреки това съм си малко мърляч и се сещам, че трябва да си направя следващата доза чак когато от текущата ми останат 3-4 мл. Процедурата , която практикувам е следната. Бъркам една стограмка и веднага я почвам. Моето количество аромат е 50 капки ДЕЗЪРТ на 100мл. Не съм бил впечатлен от разлики във вкуса при +/- 10 капки. Доказано ароматът е блед първите няколко дни, като тенденцията му е да се засилва с времето. Лично аз не съм забелязал да има допълнително уплътняване на аромата след като изминат 7-10 дни. Мен лично това никак не ме бърка и не се вманиачвам по темата. Дори може да направите приемлив аромат още за първото зареждане, но това ще е за сметка на повече аромат при бъркането и след седмица ще бъде предозиран.
Има само една подробност, която не бива да се пропуска. Чисто нов карт дава един аромат...в процеса на експлоатация по някакви си причини ароматът се концентрира вътре в самия карт. По едно време дори си мислех/ то беше в началото/, че чорбата продължава да старее и става все по-ароматна. Това бързо го разкрих когато съсипах един карт и сложих нов. Чорбата моментално доби съвсем друг, малко "по-блед" и стандартен вид.
Та в тоя ред на мисли моето мнение е, че няма смисъл да се фиксираме в дати и дни, бъркане по часовниковата стрелка и на обратно, отлежаване в северна посока на капачката, на обикновена крушка или на LED осветление. Нито чорбата ще стане по-полезна, нито по-вредна. Вкусът ще достигне съвсем приемливо ниво за седмица и толкоз.
ПП. Забравих да спомена относно въздуха и светлината.
Забърканото количество го деля на две . Едната половина отива в мазата, където прекарвам немалко време и там е относително тъмно през повечето време. Останалото стои в нормална стая с дневна светлина и прочие. Разлики във вкуса не усещам. Но тази, която стои в осветено помещение е отчетливо по-тъмно оцветена. Естествено и тази в мазата е на по-студено. Но вкусът се достига за еднакво време и при двете половини.

Edited by gogo63, На 13.02.13 г. в 19:31.

#9 roni

roni

Нов участник

• Участници
  • Pip
  • 11 posts

Posted На 13.02.13 г. в 19:23

Аз първите 1-2 дена ги държа с отворена капачка, за да има контакт със въздуха и побързо зреене. На тъмно и всеки ден разклащам тезностите, след 1-2 седмици са готови.

#10 Topper

Topper

Изпарител-тарикат :)

• Супер потребители
  • PipPipPipPipPip
  • 1,041 posts

Posted На 13.02.13 г. в 19:40

Мисля, че вече съм го казвал тук, но пак да се повторя - много зависи от базите. От състава им, производителя, най-вече съдържанието на никотин (!!!).
Мога да споделя и конкретна случка: 70:30 безникотинова база, сложих Шейд необходимото количество и се сетих, че не съм сложил никотин. М/у другото и аз като Гошо бъркам на момента и базата и овкусяването. Не знам защо, но я оставих настрана сместа. Едва след 2-3 седмици се присетих, взех и я проверих. Промяна в цвета никакъв, аромат никакъв, нищо, никаква реакция. Сложих тогава нужното ми к-во никотин и на следващият ден след 10-12 часа течността си беше класическото Шейд. И на цвят и на прекрасен вкус.
Та си правя извода, като лаик разбира се, че реакцията на аромата е с никотина.
А е друг въпроса безникотиновите или тези с по-ниско съдържание .... как и доколко узряват.
eGO USB 1000mAh/650mAh,eGo atom LR,eGo-T atom,DCT-mod,DCT Tank v1/v2,CE2-mod,Smok Dual coil,OA self made,Genesis self made,CE2 Gigantomizer, KR eGo CC, KR 510 CE2,CE4+,Clear Giant,Smok Skrew,Smok Vivi Tank,R-tank,LavaTube(Sanyo 1800mAh, Samsung 2200mAh),Dream Atomizer,
BaDaNarka VV, BGGen II mod,T2,Vision Vivi Nova V2,Vision STV Nova, Кайфун 3.1 ES,VMax IMR Efest, SilkS VV, APV Vamo :D
http://goo.gl/NYLbA

#11 Mitazi

Mitazi

е-сталкерче

• Участници
  • PipPipPip
  • 239 posts

Posted На 13.02.13 г. в 19:58

Ами то що да не стане? В чантата, в чекмеджето, в кашона, в микровълновата - каква е разликата? :rolleyes:
Имате си излишна микровълнова - ползвате си я :Koshechka_08:

Мисля, че вече съм го казвал тук, но пак да се повторя - много зависи от базите. От състава им, производителя, най-вече съдържанието на никотин (!!!).
Мога да споделя и конкретна случка: 70:30 безникотинова база, сложих Шейд необходимото количество и се сетих, че не съм сложил никотин. М/у другото и аз като Гошо бъркам на момента и базата и овкусяването. Не знам защо, но я оставих настрана сместа. Едва след 2-3 седмици се присетих, взех и я проверих. Промяна в цвета никакъв, аромат никакъв, нищо, никаква реакция. Сложих тогава нужното ми к-во никотин и на следващият ден след 10-12 часа течността си беше класическото Шейд. И на цвят и на прекрасен вкус.
Та си правя извода, като лаик разбира се, че реакцията на аромата е с никотина.
А е друг въпроса безникотиновите или тези с по-ниско съдържание .... как и доколко узряват.

Давам си заявката да ме имате предвид следващия път :friends:
А може и тия дни да метнеш малко, ако имаш :tongue4:
Ако един кон ви говори, че сте смахнат, то това си е самата истина…

#12 gogo63

gogo63

Редовен посетител

• Участници
  • PipPipPip
  • 275 posts

Posted На 13.02.13 г. в 20:08

след 2-3 седмици се присетих, взех и я проверих. Промяна в цвета никакъв, аромат никакъв, нищо, никаква реакция....Та си правя извода, като лаик разбира се, че реакцията на аромата е с никотина.

Определено! Просто не знаех дали трябваше да напиша, че чистото мастило има свойството само да потъмнява при въздушна тапа над него за разлика от останалите съставки на чорбата. Също така е съвсем логично да се помисли, че шишенце овкусител, ако престои достатъчно дълго време на светло и въздушно, то би трябвало да стане непрозрачно и съвсем, съвсем тъмно, но това не се наблюдава. Като съберем две и две...най-вероятно е да се получи 5, дори 6, но в никакъв случай 7/съвет на евреин към сина му/..а в случая се получава извода на Топър

#13 cuban

cuban

Редовен посетител

• Участници
  • PipPipPip
  • 224 posts

Posted На 13.02.13 г. в 20:46

И аз съм съгласен с извода на Топър с никотина.

Забелязал съм следното... без значение от къде и кога ще закупя оригинално направена от ФА течност Макс Бленд винаги ми харесва и има един и същи вкус... та в тоя ред на мисли не смятам че всички течности. който сам изпарявал са на еднакво престои въпреки това са имали еднакъв аромат.

Виждал съм разлика в цвета на Макс бленд оригинален на ФА да кажем при течност 18мг никотин и при течност 6мг Никотин при високото съдържание никотин течността е по Тъмна.

И звучи логично.. при положение че е ползвана една и съща База и един и същи Аромат едната е по тъмна фабрично от другата а разликата е само в Никотина.

#14 KoLeTo

KoLeTo

Редовен посетител

• Участници
  • PipPipPip
  • 55 posts

Posted На 14.02.13 г. в 01:10

Слушал съм, че прясно забъркана течност в подходящо шише, ако се извари за 20-тина минути се получавало течност силно наподобяваща, като ароматни и вкусови качества, добре отлежала течност. Мисля скоро да пробвам с едни 10 мл. :)
новак ...

#15 cuban

cuban

Редовен посетител

• Участници
  • PipPipPip
  • 224 posts

Posted На 14.02.13 г. в 01:46

Слушал съм, че прясно забъркана течност в подходящо шише, ако се извари за 20-тина минути се получавало течност силно наподобяваща, като ароматни и вкусови качества, добре отлежала течност. Мисля скоро да пробвам с едни 10 мл. :)

Аз направих същото, само че изваряване в никакъв случай НЕ, при високи температури Никотина... пада и като цяло не е добре за течността.

По добре е ТОПЛО да кажем оставам ги в топла вода като изстине пак затоплям набързо и така за по дълго време, не само никотиновите течности ми и много други продукти именно така се приготвят узряват дори и при правенето на Кисело мляко процедурата е същата.. разбира се при правене на Мляко в домашни условия
Правих си на скоро биволско кисело мляко и стана страхотно...
Топлината винаги е катализатор за по бързо Зреене/Втасване и прочие.

#16 nickbul

nickbul

Нов участник

• Участници
  • Pip
  • 18 posts

Posted На 14.02.13 г. в 10:24

Аз направих същото, само че изваряване в никакъв случай НЕ, при високи температури Никотина... пада и като цяло не е добре за течността.

По добре е ТОПЛО да кажем оставам ги в топла вода като изстине пак затоплям набързо и така за по дълго време, не само никотиновите течности ми и много други продукти именно така се приготвят узряват дори и при правенето на Кисело мляко процедурата е същата.. разбира се при правене на Мляко в домашни условия
Правих си на скоро биволско кисело мляко и стана страхотно...
Топлината винаги е катализатор за по бързо Зреене/Втасване и прочие.

Абсолютно съм съгласен, все пак топлината е най-естествения катализатор. Смятам че това за никотина е вярно също и си мисля да пробвам да овкуся например, база ПГ-38мг(да изчакам 2-3 дни) и след това да добавя глицерин. Вече знам за колко време узряват дадени аромати в нормални условия, така че би ми било полезно като експеримент.
Предполагам че с чист никотин би било перфектно за експеримента но за съжаление нямам чист никотин :)

#17 cuban

cuban

Редовен посетител

• Участници
  • PipPipPip
  • 224 posts

Posted На 14.02.13 г. в 14:38

Колеги имам питане.

Намирам спорна информация хубаво ли е поне за малко да оставя течностите без капачки да дишнат малко въздух.. защото както ги държа в стъклени шишенца супер затворени няма никакъв въздух намирам спорна информация, някой казват че оксидацията от въздуха не е добра други казват че е задължително нека човек, който има повече опит с правенето на течности сподели
Мерси предварително

#18 gogo63

gogo63

Редовен посетител

• Участници
  • PipPipPip
  • 275 posts

Posted На 14.02.13 г. в 17:50

намирам спорна информация,

Когато мненията са разделени почти по равно на две и се водят спорове...Обикновено няма никакво значение как ще постъпиш. За мен в случая е точно така.
И пак почетвъртвам...бъркането на течности не определя хода на земята около слънцето, нито галактическите дела. Бъркайте си приятни за вас аромати, изчаквайте няколко дни за засилване на аромата и се съсредоточете върху кефа от това, че не пущате облаци смрад.
Имам трима колеги, които вече за изръчкали около три литра чорба без никакви аромати....те пък съвсем не се вълнуват от темата и така съвсем си им харесва

Edited by gogo63, На 14.02.13 г. в 17:53.

#19 cuban

cuban

Редовен посетител

• Участници
  • PipPipPip
  • 224 posts

Posted На 14.02.13 г. в 17:57

намирам спорна информация,

Когато мненията са разделени почти по равно на две и се водят спорове...Обикновено няма никакво значение как ще постъпиш. За мен в случая е точно така.
И пак почетвъртвам...бъркането на течности не определя хода на земята около слънцето, нито галактическите дела. Бъркайте си приятни за вас аромати, изчаквайте няколко дни за засилване на аромата и се съсредоточете върху кефа от това, че не пущате облаци смрад.
Имам трима колеги, които вече за изръчкали около три литра чорба без никакви аромати....те пък съвсем не се вълнуват от темата и така съвсем си им харесва

Гого а нормално ли е

Примерно кво ми се случи при мангото 24 часа след като го направих вкусът беше много силен Ароматът по точно..

След още време без да правя нищо Ароматът отслабна?!

Ще изчакам още малко и най вероятно ще добавя още капки аромат.. но идея нямам на какво се дължи вместо да стане по силен той отслабна :)

#20 gogo63

gogo63

Редовен посетител

• Участници
  • PipPipPip
  • 275 posts

Posted На 14.02.13 г. в 18:13

Гого а нормално ли е

Примерно кво ми се случи при мангото 24 часа след като го направих вкусът беше много силен Ароматът по точно..

След още време без да правя нищо Ароматът отслабна?!

Ще изчакам още малко и най вероятно ще добавя още капки аромат.. но идея нямам на какво се дължи вместо да стане по силен той отслабна

:)

Всичко е нормално. Просто вкусът/аромата зависят от толкова много неща, свързани с хардуера, че винаги можеш да си извадиш грешни изводи. Аз смея да кажа, че е точно така. Какъв е фитила и как се омокря, какъв е тока, колко е ползван карта. ТОва са само малка част от променливите, които участват във финалното усещане за вкус/аромат. Една и съща течност може да ти даде "безкрайни" вариации на вкуса...от пфууу до ехаааа.
Като съвсем елементарен пример ти давам, че аз усещам коренно различно една и съща течност от едно зареждане според зависи какво съм ял преди да си "дръпна". Онзи ден не усещах почти никакъв вкус на моя Дезърт, днес е перфектен. Само дето аз не казвам, че течността ми се е променила, ами го отдавам на чисто субективни причини, свързани с "активацията" на обонянието и вкуса
ПП И не забравяй, че обонятелните и вкусовите рецептори имат свойството да привикват с времето към определени дразнители/аромати/. За това и повечето от нас ползват активно по 2-3 чорби през деня..за да премахнат това. Резултатите са изключително изненадващи..за който не е пробвал така. Аз вече съм от отбора на мързелите и карам само на Дезърт

Edited by gogo63, На 14.02.13 г. в 18:17.