Jump to content


Photo
* * * * * 10 votes

Отворено писмо до телевизия Нова и БНТ1 във връзка с репортажи


 • Please log in to reply
133 replies to this topic

#1 geniusloci

geniusloci

  PV-BG гуру

 • Администратори
 • 1,081 posts

Posted На 14.11.12 г. в 12:01

Публикувам текста на писмото, което изпращам до Nova във връзка с излъченият вчера репортаж за електронните цигари. Писмото изразява личната ми гледна точка и декларирам, че не защитава търговски или комерсиални интереси, въпреки, че съм пряко засегната страна (работя за фирма, която продава електронни цигари и съм администратор на този форум) - основно обаче съм потребител вече 3 години и след 17 години пушене за мен е-цигарите са незаменимо решение, чиято забрана или ограничаване би ме върнала към тютюневите цигари.


Оригинален текст, изпратен до: kalendar@ntv.bg, pr@ntv.bg

От: Николай ЦековПривет,
Предварително се извинявам за дължината на това писмо, но ми се иска да посоча факти, които може да проверите и сами с подобаващо търсене и интерес към темата, а не просто да ви кажа колко не сте прави по отношение на нещо.

Пиша ви във връзка с излъчения на 13.11.2012 в Календар репортаж за електронните цигари, дело на вашия сътрудник Марина Гашпарова. Като администратор на най-големия български форум, свързан с електронни цигари и потребител на въпросните от повече от 3 години (след 17-годишен "стаж" с тютюневите цигари) се интересувам изключително много от развитието им и всякаква информация, свързана с тях, следя всички новости на пазара и публикации, свързани с разпространението им. Всяко ограничаване на разпространението им под каквато и да е форма би било стъпка към връщането към тютюневите цигари лично за мен, а и за множество хора, които ги използват по подобен на мен начин, мои близки, роднини, познати и приятели; клиенти на фирмата, в която работя и членове на обществото, над които имам наблюдения.

Смятам, че репортажът беше едностранчив и пълен с непроверени факти, включително и цитираните от Йорданка Илиева от РЗИ - Велико Търново, и не прави чест на Нова телевизия, че го излъчи. Не малко хора започнаха да следят основно Нова, тъй като групата на bTV е общоизвестна с едностранчивите си репортажи, и излъчвания като това със сигурност са грешна стъпка в наистина грешна посока.

Това писмо ще бъде публикувано във Facebook, на страниците на няколко български форума. В случай, че не получа смислен отговор в разумен срок, ще го разпратя и до други медии с обяснение за причината за публикуването му. Считам, че всякаква комуникация, извършена относно това писмо, включително чрез имейл, телефон, на хартиен носител или в публичното пространство може да бъде приета за обществен дебат и няма да приема условия за запазване на конфиденциалността и неприкосновеността на информацията, съдържаща се в нея.Информация:

На фона на доказаните вреди от тютюнопушенето, наличието на над 600 известни и изследвани токсични и канцерогенни съставки и между 1000 и 10000 неизвестни или неизследвани химически съединения в тютюневия дим, потенциалната вреда от електронните цигари е откровено пренебрежима. Това е и причината две от най-големите американски здравни организации неотдавна да призоват FDA (регулаторният орган в САЩ) да промени статуквото на електронните цигари на "потенциално вреден продукт". Наскоро и СЗО представи подобен едностранчив доклад, базиран на едва 2-3 стари изследвания, и насочен силно негативно към електронните цигари, а същевременно - дори не се обмисля забрана на тютюнопушенето (пълна), въпреки, че доказаните вреди от него са продукт на дългогодишни изследвания и в световен мащаб рискът от него да се оценява на над 4% повишение на риска от заболявания, свързани с пушенето и да се счита за виновник за над 30% от случаите на ракови заболявания, а резултатите от пасивното пушене остават не напълно оценени, но доказано е вредно за здравето.

Нещо повече, тютюнопушенето, въпреки всички мерки за борба с него, продължава да се увеличава в световен мащаб, а и у нас - ръстът, който отбелязват Булгартабак спрямо предходната година, е над 20% на българския пазар и общо 46% от общите продажби на компанията, при над 800% увеличение на печалбите. Подобна е тенденцията и по света, компаниите производители печелят повече и продават повече.


Естествено, мога да помогна и със списък със статии с подробна информация и връзки, които да проверите собственоръчно, за да не бъда голословен.Ще се опитам да поясня, изброявайки грешките в репортажа без определен ред:

- електронните цигари НЕ СА ЗАБРАНЕНИ в Китай - елементарна справка в Интернет би ви го показала. Китай е най-големият производител на електронни цигари (всъщност почти ексклузивен производител на устройствата в момента) и т.нар никотинови течности с разнообразно качество - от марковите Joyetech, Dekang, Boge, Hangsen, Smoktech, Microcig и Vision, до непроизносими марки и модели.

- някои от големите марки течности се произвеждат в Европа - полските Inawera и течностите на италианската компания FlavourArt. последните са производител на разнообразни аромати, който постоянно развива дейността си и спонсорира изследвания на вредите от използването, като това е единствената компания, която прави опити с живи белодробни клетки, изследвания за влияние над сърдечната дейност, усвояване на никотин, наличие на токсични вещества, и вероятно усилията на марката, вложени в насока това течностите за електронни цигари да са по-безопасни, надминават общият списък с усили, положени от всички тютюневи гиганти в света. Не казвам "никотинови течности", тъй като FA произвеждат и такива без никотин, които са пълен заместител на тютюнопушенето без следа от вредата от никотина.

- В допълнение - изследвания, които не са свързани с електронните цигари показват, че никотинът сам по себе си няма силно пристрастяващо действие, но наличието на инхибитори, които се формират вследствие от ферментацията на различни продукти (вкл. тютюна) усилва многократно това действие и усвояването му от организма. такива монооксидазни инфибитори в течностите за електронни цигари няма. Чистият никотин води до незначително повишение на риска от заболявания и със сигурност е пристрастяващ наркотик, но такива са и кофеинът (също токсичен в големи количества, при това доста по-лесно постижими) в кафето и колата, алкохолът (няма смисъл да споменавам вредите от употребата му, вкл. антиобществените), освен това - когато не е приеман със стотици или хиляди вредни вещества и особено - такива, усилващи действието му (обществена тайна е, че такива се добавят в тютюневите цигари умишлено, дори ментолът е една такава съставка), асоциацията му с канцерогенните им свойства следва да не се прави.

- електронните цигари сами по себе си са напълно безопасно устройство - поне внесените от големите дистрибутори модели до един разполагат с CE и RoHS сертификати и отговарят на европейските стандарти, а течностите, внесени от Китай, са тествани в лабораториите на SGS и приети от българските власти (всяка подобна пратка се проверява на митница), което гарантира липсата на невключени в описанието химически съединения. За да не поднасям едностранчива информация - нелегалният внос (обикновено през съседни държави) и бумът им в момента водят и до появата на модели и течности, които не идват от сертифицирани производители и като цяло са с неясен произход, но обемът на тези продукти е малък, той като цените им вече са твърде близки до тези на продуктите от известни марки, и се разпространяват от малки търговци.

- Йорданка Илиева цитира изследване в Германия, за което не намирам референции; изследвания за наличие на нитрозамини, тежки метали и др. токсични съединения може да намерите при няколко от родните дистрибутори - правени са в независими и уважавани лаборатории в страната. В световен мащаб подобни изследвания са нещо съвсем нормално, особено в държавите, където продажбата на течности е регулирана, са задължителна и неразделна част от вноса и продажбата на течности.

- Вече са на лице множество изследвания, които показват липса на пасивно пушене, значително по-ниски нива на никотин в кръвта и пълно отсъствие на CO (въглероден оксид) при използване на електронни цигари, огромно намаление на рисковете, свързани със сърдечната дейност (последното изследване, представено на конференцията на кардиолозите в Мюнхен т.г., показва, че електронните цигари не увеличават риска от сърдечни заболявания, за разлика от тютюневите.

- елементарно допитване ще покаже, че електронните цигари, когато се ползват за заместител на цигарите, водят до възвръщане на усещанията за вкус и аромат (които тютюневите цигари буквално премахват), липсва типичното за цигарите задъхване (поради липсата на катрани и въглероден оксид)

- В допълнение към горното - употребата, вдишването и въобще - използването на пропилен гликол (PG) няма доказани вреди в количествата, които може да употребите чрез електронна цигара (под 2-3 мл на ден). Пропилен гликолът рядко предизвиква алергични реакции и е токсичен в концентрации, които бихте постигнали, ако го пиете (говорим за няколко милилитра на килограм живо тегло), но като цяло е една от най-широко използваните съставки в световен мащаб заради антибактериалните му свойства и възможностите да разтваря водоразтворими продукти. Един от най-големите потребители на PG са тютюневата (тютюнът се обработва с PG, за да не се овлажнява), козметичната (вкл. интимни гелове и лубриканти, които се продават във всеки супермаркет), лекарствената (повечето сиропи), хранителната и т.н. промишлености. Това, че се ползва в антифриза, го прави отровен точно толкова, колкото и водата, която е втората основна съставка на антифриза, "виновна" за свойствата му да замръзва при ниски температури (според съотношението на водата и пропилен гликола). Изказванията за вреди от употребаа на PG в подобни количества са нелепи и лесно опровержими. Отровната съставка в антифриза е етилен гликол; нещо повече - антифризите, използващи само пропилен гликол дори са са маркирани като "не отровни", но се използват само за критични приложения, като например в машини, участващи в производството на хранителни продукти. Друга част от токсичността на антифриза се дължи а използваните близо 5% разнообразни органични киселини, буфери, лубриканти и антикорозионни средства.

- втората най-често използвана съставка на никотиновите течности е растителният глицерин, който също се използва за разнообразни цели и е се приема за безвреден, също така е към него са далеч по-редки алергичните реакции. Като цяло - алергиите към някоя от тези две съставки са известни на носителите им, тъй като ще ги изпитат и при простото миене на зъбите - всички пасти за зъби съдържат глицерин или пропилен гликол, често и двете, да не говоря за милионите други продукти, в чиито състав влизат.

- В световен мащаб има тенденция да се защитават корпоративните интереси на тютюнопроизводителите - вместо страната ни да откаже да бъде последовател на тези движения, позовавайки се на така наречената борба с тютюнопушенето, която е доказано неефективна и дори водеща до ръст в потреблението (за справка - финансовите резултати на преработвателите на тютюневи изделия) за сметка на пренебрежим процент откази от тютюнопушене, може да сме първите, които да предложат на обществеността масова и далеч, далеч, далеч по-безопасна алтернатива. Не твърдя, че електронните цигари са безопасни - все пак течностите с никотиново съдържание съдържат от 0 до 2.4% никотин и тези с високо съдържание могат да са токсични, ако ги поемете наведнъж (ако например дете изпие бутилката), но усилията по-скоро следва да са насочени към "просветляване" на потребителите относно потенциалните вреди от използване на течности от недоказани или непроследими производители и тези от използване на несертифицирани продукти*, а не към постоянно натякване на вредите от използването на електронни цигари - такива почти няма, а на фона на тютюневите цигари, електронният им вариант буквално може да се приеме за безвреден заместител.

- Още едно допълнение - за разлика от използването на заместители на никотин или алтернативни методи за доставянето му (таблетки, дъвки и лепенки), чиято ефективност се оценява на под 1% (на практика "неизследвано ниска"), елементарно допитване и статистика от страна на вносители и потребители ще покаже, еч електронните цигари имат далеч по-добра ефективност, като причините и резултатите са:
а) немалка част от потребителите закупуват електронна цигара, но са разочаровани, понеже очакват тя да е като тютюнева - т.е. същите вкус и усещане, което е невъзможно; също така не харесват грижата за нея, зареждане на батерии, замяна на износени части и т.н., като анкети в големите форуми и обемите на продажби показват, че това се случва с над 30% от потребителите.
б) огромна част от потребителите ги използва за заместител или като средство за намаляване на пушенето на тютюневи цигари - в тази група влизат близо 50% от ползващите електронни цигари (вкл. аз самият, понеже не пуша и изключително и само ползвам електронни цигари, но нямам намерение да ги спирам). Тези хора приемат недостатъците като липсата на същия вкус и лекотата на употреба, но оценяват по-ниската вреда над организма и възвръщането на усещанията за вкус, аромат, липсата на задъхване, липсата на вреда за околните и т.н. ползи и това, че е-цигарите не нарушават навиците им и позволяват да ги ползват където поискат без да нанасят вреди никому, включително и над себе си. немалка част от тази група хора често съчетава пушенето на обикновени цигари, но го намалява многократно - обикновено пушачи с над кутия дневно потребление падат до 2 до 5 цигари дневно (със сутрешното кафе или при употреба на алкохол, второто по-често), като с времето дори разреждат пушенето за сметка на изпаряването. Причини за преминаване към електронни цигари за тази и предишната група често са и финансови - е-цигарите са около 3 до 6 пъти по-евтини от тютюневите цигари при ползване над 3 месеца.
в) между 15 и 20% от ползващите електронна цигара в даден момент спират или почти спират да ползват дори и нея, като това е резултат от по-лесното "откачане" от зависимостта от никотина поради липсата на вещества, които да помагат за усвояването и усилването на действието им, както и по-ниските нива на усвояване то му при е-цигарите. Това са масово хора, ползвали електронната си цигара над половин година, след което постоянното занимаване с електронното устройство им омръзва и в даден момент го оставят настрана. Разбира се, възможно е и някаква част от тях да се върнат към ползването му или дори пушенето на тютюн, но дори и при това положение, това остава ИЗКЛЮЧИТЕЛНО ефективен метод за отказване - въпреки, че рядко се рекламира смислено като такъв.

Един относително лесен начин за намаляване на употребата на никотин чрез използване на електронна цигара, рядко описван от производители и търговци, е постепенното преминаване към ниско съдържание на никотин. Ако смесите течност с 1.8% никотин и такава с 1.1% никотин, ще получите течност с 1.45% никотин. Това може да се използва, като постепенно преминавате към все по-ниско съдържание на никотин, като в даден момент (при използване на течности с под 1.1% ниво) нивото на пристрастяване ще е силно занижено и ще приемате сериозно намалени дози никотин. Елементарно е, но това го правят относително малко хора.

В заключение
Електронните цигари претърпяват бум в момента поради няколко причини - забраните за пушене на обществени места, чисто финансовото отражение над бюджета на относително бедния българин, нарастващо осъзнаване от вредите от тютюнопушенето.
Електронните цигари са алтернативен, многократно по-безвреден или почти напълно безвреден продукт, който отговаря на съвременните стандарти и не бива да се принизяват до "риск за здравето", той като в сравнение с тютневите продукти са откровено незначителен фактор по отношение на вредите.
Електронните цигари са де факто най-добрият терапевтичен продукт и са без аналог по отношение на ефективността им в това отношение - нито един от алтернативните методи за борба с тютюнопушенето няма подобен успех. И това се споделя от почти всички потребители, с изключение на предубедените и такива, които "само са слушали по новините" за тях.
Електронните цигари причисляват потребителите им към групата на "непушачите", което има силно отражение в обществото и отношението към пушачите, както и във вечната борба между пушачи и непушачи относно правата за чист въздух или ползване на цигари на едните и другите.
Електронните цигари са безвредни за околните - не нанасят нито вреди над здравето им, нито водят до негативно отношение заради миризмата на тютюневият дим.
Електронните цигари подобряват усещанията за вкус, аромат и улесняват дишането на пушачите и това са безспорно положителни ефекти за всеки от тях.
Смятам, че не е редно да бъдат принизявани до "вредни продукти, с които да внимавате", дори напротив, отговорност на медиите и държавата трябва да е доказването на ползите и оценката на потенциалните вреди от тях, като за база де приемат вредата и ефектите от пушенето на тютюневи цигари и нарастващия пазар на тютюневи продукти.

Моля да обърнете подобаващо внимание на това писмо - и тази молба е чисто човешка, като на потребител на въпросните продукти. Следя пазара, работя за една от фирмите, които продават такива продукти, поддържам форум, в който всеки има свободно право на глас и единствената цензура, която се налага там, е върху "търгашите". Намирам, че всеки средно интелигентен човек трябва да проверява фактите, които "знае" и не би следвало да разпространява откровено невярна информация, особено, когато може да е в ущърб на множество хора, и това би следвало да важи и за репортери и държавни служители.


С уважение,
Николай Цеков
+359897606919


Фактология:
По-голямата част от цитираните факти, данни и информация може да проследите през връзките на тези страници:
(ACSH to FDA) http://www.acsh.org/...r-e-cigarettes/
(Булгартабак ръст 2012) http://profit.bg/new.../nid-94915.html
(изследване) http://clearstream.f...?p=1026&lang=en
(изследване) http://clearstream.f.../CSA_ItaEng.pdf
(обща статия) http://www.pv-bg.com...ri-2012.html#84
(коментари към доклада на СЗО) http://www.pv-bg.com...zabrana.html#85
(новина Мюнхен) http://www.medicalne...cles/249488.php
(информация за течности FlavourArt) http://pv-bg.com/files/ZIp.zip
(изследвания в България) http://pv-bg.com/ima...baltest-1-1.jpg
(изследвания в България 2 част) http://pv-bg.com/ima...baltest-2-2.jpg
(уикипедия Никотин) http://en.wikipedia....tine#Toxicology
(уикипедия Електронни цигари) http://en.wikipedia....ronic_cigarette
(сертификати Joyetech) http://joyetech.com/...ertificates.php
(SGS сертификат течности Joyetech) http://pv-bg.com/ima...certificate.rar
(SGS сертификат Dekang) http://pv-bg.com/ima...certificate.rar

Помощни материали:
Alderman, J., Dollar, K.M. and Kozlowski, L.T. (2010) Commentary: Understanding the origins of anger, contempt, and disgust in public health policy disputes: Applying moral psychology to harm reduction debates. Journal of Public Health Policy 31(1): 1–16. | Article | PubMed
Des Jarlais, D.C., McKnight, C., Goldblatt, C. and Purchase, D. (2009) Doing harm reduction better: Syringe exchange in the United States. Addiction 104(9): 1441–1446. | Article | PubMed
Ditter, S.M., Elder, R.W., Shults, R.A., Sleet, D.A., Compton, R. and Nichols, J.L. (2005) Effectiveness of designated driver programs for reducing alcohol-impaired driving: A systematic review. American Journal of Preventive Medicine 28(Suppl. 5): 280–287. | Article | PubMed
Rodgman, A. and Perfetti, T.A. (2009) The Chemical Components of Tobacco and Tobacco Smoke. Boca Raton, FL: CRC Press.
Westenberger, B.J. (2009) Evaluation of e-Cigarettes. St Louis, MO: Department of Health and Human Services, Food and Drug Administration, Center for Drug Evaluation and Research, Division of Pharmaceutical Analysis, http://truthabouteci...m/science/2.pdf, accessed 16 March 2010.
Laugesen, M. (2008) Safety Report on the Ruyan e-Cigarette Cartridge and Inhaled Aerosol. Christchurch, New Zealand: Health New Zealand, http://www.healthnz....rt30-Oct-08.pdf, accessed 16 March 2010.
Laugesen, M. (2009) Ruyan E-cigarette Bench-Top Tests. Christchurch, New Zealand: Health New Zealand, http://www.healthnz....htopHandout.pdf, accessed 16 March 2010.
Alliance Technologies LLC. (2009) Characterization of Liquid “Smoke Juice” for Electronic Cigarettes. Monmouth Junction, NJ: Alliance Technologies LLC, http://truthabouteci...m/science/4.pdf, accessed 16 March 2010.
Coulson, H. (2009) Analysis of Components from Gamucci Electronic Cigarette Cartridges, Tobacco Flavour Regular Smoking Liquid. Lancashire, UK: Blackburn MicroTech Solutions, http://truthabouteci...m/science/7.pdf, accessed 16 March 2010.
Exponent. (2009) NJOY e-Cigarette Health Risk Assessment. Menlo Park, CA: Exponent, http://truthabouteci...m/science/5.php, accessed 16 March 2010.
Alliance Technologies LLC. (2009) Characterization of Regal Cartridges for Electronic Cigarettes. Monmouth Junction, NJ: Alliance Technologies LLC, http://truthabouteci...m/science/8.pdf, accessed 16 March 2010.
Alliance Technologies LLC. (2009) Characterization of Regal Cartridges for Electronic Cigarettes – Phase II. Monmouth Junction, NJ: Alliance Technologies LLC, http://truthabouteci...m/science/9.pdf, accessed 16 March 2010.
Ellicott, M. (2009) Analysis of Components from “e-Juice XX HIGH 36 mg/ml Rated Nicotine Solution” ref S 55434. Lancashire, UK: Blackburn MicroTech Solutions, http://truthabouteci.../science/11.pdf, accessed 16 March 2010.
Valance, C. and Ellicott, M. (2008) Analysis of Chemical Components from High, Med & Low Nicotine Cartridges. Lancashire, UK: Blackburn MicroTech Solutions, http://truthabouteci.../science/12.pdf, accessed 16 March 2010.
Alliance Technologies LLC. (2009) Chemical Composition of ‘Instead’ Electronic Cigarette Smoke Juice and Vapor. Monmouth Junction, NJ: Alliance Technologies LLC, http://truthabouteci.../science/13.pdf, accessed 16 March 2010.
Cai, X. and Kendall, M.W. (2009) Gas Chromatography Mass Spectrometry (GC-MS) Analysis Report. Sunnyvale, CA: Evans Analytical Group, http://truthabouteci.../science/14.pdf, accessed 16 March 2010.
Tytgat, J. (2007) “Super Smoker” Expert Report. Leuven, Belgium: Catholic University of Leuven, http://truthabouteci.../science/15.pdf, accessed 16 March 2010.
Stepanov, I., Jensen, J., Hatsukami, D. and Hecht, S.S. (2006) Tobacco-specific nitrosamines in new tobacco products. Nicotine & Tobacco Research 8(2): 309–313. | Article
Bullen, C., McRobbie, H., Thornley, S., Glover, M., Lin, R. and Laugesen, M. (2010) Effect of an electronic nicotine delivery device (e cigarette) on desire to smoke and withdrawal, user preferences and nicotine delivery: Randomised cross-over trial. Tobacco Control 19(2): 98–103. | Article | PubMed
Eissenberg, T. (2010) Electronic nicotine delivery devices: Ineffective nicotine delivery and craving suppression after acute administration. Tobacco Control 19(1): 87–88. | Article | PubMed
Barrett, S.P. (2010) The effects of nicotine, denicotinized tobacco, and nicotine-containing tobacco on cigarette craving, withdrawal, and self-administration in male and female smokers. Behavioral Pharmacology 21(2): 144–152. | Article
Buchhalter, A.R., Acosta, M.C., Evans, S.E., Breland, A.B. and Eissenberg, T. (2005) Tobacco abstinence symptom suppression: The role played by the smoking-related stimuli that are delivered by denicotinized cigarettes. Addiction 100(4): 550–559. | Article | PubMed
Zeller, M. and Hatsukami, D. (2009) The strategic dialogue on tobacco harm reduction: A vision and blueprint for action in the US. Tobacco Control 18(4): 324–332. | Article | PubMed
Pankow, J.F., Watanabe, K.H., Toccalino, P.L., Luo, W. and Austin, D.F. (2007) Calculated cancer risks for conventional and “potentially reduced exposure product” cigarettes. Cancer Epidemiology, Biomarkers & Prevention 16(3): 584–592. | Article
Miller, G.H. (1985) The “less hazardous” cigarette: A deadly delusion. New York State Journal of Medicine 85(7): 313–317. | PubMed |
Kozlowski, L.T., Goldberg, M.E., Yost, B.A., White, E.L., Sweeney, C.T. and Pillitteri, J.L. (1998) Smokers’ misperceptions of light and ultra-light cigarettes may keep them smoking. American Journal of Preventive Medicine 15(1): 9–16. | Article | PubMed
Pierce, J. (2002) Harm reduction or harm maintenance? [Editorial]. Nicotine & Tobacco Research 4(Suppl. 2): S53–S54. | Article
Fairchild, A. and Colgrove, J. (2004) Out of the ashes: The life, death, and rebirth of the “safer” cigarette in the United States. American Journal of Public Health 94(2): 192–204. | Article | PubMed
US Food and Drug Administration. (2009) FDA and public health experts warn about electronic cigarettes. FDA news release, 22 July, http://www.fda.gov/N...s/ucm173222.htm, accessed 5 January 2010.
Shiffman, S., Gitchell, J.G., Warner, K.E., Slade, J., Henningfield, J.E. and Pinney, J.M. (2002) Tobacco harm reduction: Conceptual structure and nomenclature for analysis and research. Nicotine & Tobacco Research 4(Suppl. 2): S113–S129. | Article
Denmick, B. (2009) A high-tech approach to getting a nicotine fix. Los Angeles Times, 25 April, http://articles.lati...na-cigarettes25, accessed 3 January 2010.
Mickey, A. (2009) Big tobacco beware, the next big stock story could involve e-cigarettes. Seeking Alpha, 12 April, http://seekingalpha....ve-e-cigarettes, accessed 2 January 2010.
E-cigarette Forum, http://www.e-cigaret...orum.com/forum/, accessed 16 March 2010.
Siegel, M. The rest of the story: Tobacco news analysis and commentary, http://tobaccoanalysis.blogspot.com, accessed 5 January 2010.
Food and Drug Administration. (2009) Brief in Opposition to Motion for Preliminary Injunction. Washington DC: United States Food and Drug Administration, 11 May 2009, http://www.fda.gov/d...s/UCM173191.pdf, accessed June 2010.
Smoking Everywhere, Inc., et al v. United States Food and Drug Administration, et al (2010) United States Court of Appeals for the District of Columbia Circuit (No. 10-5032).

#2 vakill

vakill

  Редовен посетител

 • Участници
 • PipPipPip
 • 238 posts

Posted На 14.11.12 г. в 12:18

Браво лоци ! Разпространявайте !

Щастлив user на VAMO+Nimbus


#3 geniusloci

geniusloci

  PV-BG гуру

 • Администратори
 • 1,081 posts

Posted На 14.11.12 г. в 12:25

Ще помоля, ако желаете да се присъедините към това писмо, да оставите имената си в тази тема или във фейсбук страницата:
http://www.facebook....eCigariVMediite

#4 puf-paf

puf-paf

  Байзъъ

 • Участници
 • PipPipPip
 • 337 posts

Posted На 14.11.12 г. в 12:41

Това не може да се напише "на един дъх". И от помощните материали си личи, че се изисква сериозна подготовка.

Адмирации!!! :hi:

Една техническа грешка с десетичната точка:

"Ако смесите течност с 1.8% никотин и такава с 1.1% никотин, ще получите течност с 14.5% никотин"


Edited by puf-paf, На 14.11.12 г. в 12:42.


#5 vladimirh

vladimirh

  Редовен посетител

 • Участници
 • PipPipPip
 • 252 posts

Posted На 14.11.12 г. в 12:45

:sSig_goodjob2:

#6 PhrozenCrew

PhrozenCrew

  Редовен посетител

 • Участници
 • PipPipPip
 • 295 posts

Posted На 14.11.12 г. в 12:49

Страхотно! Ще се погрижа за разпространението на писмото в блога ми и други форуми в които съм потребител.
Браво, geniusloci!

#7 geniusloci

geniusloci

  PV-BG гуру

 • Администратори
 • 1,081 posts

Posted На 14.11.12 г. в 13:23

Това не може да се напише "на един дъх". И от помощните материали си личи, че се изисква сериозна подготовка.

Адмирации!!! :hi:

Една техническа грешка с десетичната точка:

"Ако смесите течност с 1.8% никотин и такава с 1.1% никотин, ще получите течност с 14.5% никотин"

Пфу, изпратих го. Нищо де, тамън ще се види кой колко чете :)

#8 Fado

Fado

  Редовен посетител

 • Участници
 • PipPipPip
 • 81 posts

Posted На 14.11.12 г. в 13:43

Поздравления за статията! Не съм срещала толкова подробен и достоверен анализ на нещата. :sSig_goodjob2:
Edit: Теофана Дончева

Edited by Fado, На 14.11.12 г. в 23:03.


#9 sanyy

sanyy

  Нов участник

 • Участници
 • Pip
 • 9 posts

Posted На 14.11.12 г. в 14:05

Напълно подкрепям всичко написано от geniusloci, независимо, че съм съвсем нов е-пушач :hi:

#10 puf-paf

puf-paf

  Байзъъ

 • Участници
 • PipPipPip
 • 337 posts

Posted На 14.11.12 г. в 14:23

Ще помоля, ако желаете да се присъедините към това писмо, да оставите имената си в тази тема или във фейсбук страницата:
http://www.facebook....eCigariVMediite


Срамно или не - не разбрах как (точно) да си оставим имената в тази тема.

#11 Destiny

Destiny

  Редовен посетител

 • Участници
 • PipPipPip
 • 197 posts

Posted На 14.11.12 г. в 15:00

Поздравления! Подкрепям напълно! :sSig_goodjob2:
Името съм си оставила във Фейсбук страницата.


"несертифицирани продукти*" - за какво е звездичката?

Edited by Destiny, На 14.11.12 г. в 20:32.


#12 Боби 61

Боби 61

  Редовен посетител

 • Участници
 • PipPipPip
 • 150 posts

Posted На 14.11.12 г. в 15:19


Ще помоля, ако желаете да се присъедините към това писмо, да оставите имената си в тази тема или във фейсбук страницата:
http://www.facebook....eCigariVMediite


Срамно или не - не разбрах как (точно) да си оставим имената в тази тема.


Абе и аз баш не схващам... Posted Image

#13 Destiny

Destiny

  Редовен посетител

 • Участници
 • PipPipPip
 • 197 posts

Posted На 14.11.12 г. в 15:29

Линка отваря Фейсбук страница "Да спрем оплюването на електронните цигари и забраните им". Там има публикация, съдържаща въпросното отворено писмо. Хората изразяват подкрепата си и си оставят имената отдолу, в коментарите под публикацията. А дали там имаше предвид geniusloci, не знам.

Edited by Destiny, На 14.11.12 г. в 15:30.


#14 WebDevil

WebDevil

  Редовен посетител

 • Участници
 • PipPipPip
 • 122 posts

Posted На 14.11.12 г. в 15:31

Браво!Изключителна статия!
Росен Петров

Edited by WebDevil, На 14.11.12 г. в 20:30.


#15 last_hope

last_hope

  Супер потребител

 • Супер потребители
 • PipPipPipPip
 • 511 posts

Posted На 14.11.12 г. в 15:50

Браво колеги! Имате подкрепа и тук и там!
Save the future from degenerates,chlorinating the Gene pool!!! www.darwinawards.com

#16 Topper

Topper

  Изпарител-тарикат :)

 • Супер потребители
 • PipPipPipPipPip
 • 1,041 posts

Posted На 14.11.12 г. в 16:05

Браво Ники, явно си бил подготвенн (или подгрял) когато ти задигнах лекичко :)
:sSig_goodjob2:

Апропо, някой да е виждал (че аз до сега не) един и същи репортаж по Нова и БНТ, материала беше буквално "една лента" ?
Частна телевизия и националната такава... странна работа.
eGO USB 1000mAh/650mAh,eGo atom LR,eGo-T atom,DCT-mod,DCT Tank v1/v2,CE2-mod,Smok Dual coil,OA self made,Genesis self made,CE2 Gigantomizer, KR eGo CC, KR 510 CE2,CE4+,Clear Giant,Smok Skrew,Smok Vivi Tank,R-tank,LavaTube(Sanyo 1800mAh, Samsung 2200mAh),Dream Atomizer,
BaDaNarka VV, BGGen II mod,T2,Vision Vivi Nova V2,Vision STV Nova, Кайфун 3.1 ES,VMax IMR Efest, SilkS VV, APV Vamo :D
http://goo.gl/NYLbA

#17 missy

missy

  Редовен посетител

 • Участници
 • PipPipPip
 • 165 posts

Posted На 14.11.12 г. в 16:13

Апропо, някой да е виждал (че аз до сега не) един и същи репортаж по Нова и БНТ, материала беше буквално "една лента" ?
Частна телевизия и националната такава... странна работа.


Не, това е супер странно предвид, че не е репортаж от някакво събитие, на което да има повече от една медия. Да не говорим, че кадрите бяха едни и същи... Много, много необичайно.

#18 gstavrev

gstavrev

  Редовен посетител

 • Участници
 • PipPipPip
 • 160 posts

Posted На 14.11.12 г. в 16:18

Аз до колкото разбрах репортажа не е нито на БНТ нито на Нова, а на някаква местна кабеларка или репортер, търсещ евтина сензация. И съответно БНТ и Нова са решили да яхнат модерната на последък вълна "вредните електронни цигари"
Даже днес видях в някакъв сайт цитиран текста под видеото от страницата на Нова и като източник на статията беше цитиран blitz.bg, което за мен само доказва аматьорския стил на самия репортаж

Edited by gstavrev, На 14.11.12 г. в 16:22.


#19 puf-paf

puf-paf

  Байзъъ

 • Участници
 • PipPipPip
 • 337 posts

Posted На 14.11.12 г. в 16:18

Неотдавна имаше нещо аналогично в "Господари на ефира" (ако не се лъжа - ставаше дума за един автомат за червеи)

#20 tanec

tanec

  Нов участник

 • Участници
 • Pip
 • 10 posts

Posted На 14.11.12 г. в 16:54

Още едно допълнение - за разлика от използването на заместители на никотин или алтернативни методи за доставянето му (таблетки, дъвки и лепенки), чиято ефективност се оценява на под 1% (на практика "неизследвано ниска"), елементарно допитване и статистика от страна на вносители и потребители ще покаже, еч електронните цигари имат далеч по-добра ефективност, като причините и резултатите са:

Още една мъничка, техническа грешка.

Включвам се към писмото. Стоян Пейчинов.

Edited by tanec, На 14.11.12 г. в 16:56.