Почистване на изпарителни глави Kanger EGO-T2
Posted На 21.09.12 г. в 10:18
Мисля, че на единия ми картомайзер Kanger T2 започва да се затлачва главата. Много се ровя във форума и сигурно съм изчел вече 50% от всичките текстове, но така и не ми стана съвсем ясно. Мяркал съм във форума, че има ентусиасти, които си почистват изпарителните глави и си ги оставят за резерва или да ги събера за тестови комплекти на колеги - кандидат е-пушачи. Новите не са скъпи (5бр за 10лв), но понякога няма наличност, а и докато чакаш да дойде не е добре да посаягаш към аналогови цигари.
Та искам да попитам какво означават тези термини, които използвате, когато става дума за почистване на изпарителни глави - DryBurn, burn, пране в гореща вода, спирт. Ако може някакво по-подробно обяснение поне за един ефективен метод.
Предполагам, че ако главите се варят, трябва да се махнат силиконовите цилиндърчета, а може би и фитила. Ей такива подробности ме интересуват.
Предварително ви благодаря за обясненията!
Posted На 21.09.12 г. в 14:00
- измивам карта хубаво с топла вода.
- измивам добре главата.
- оставям ги да изсъхнат. Веднъж не го изчаках да изсъхне и протече леко отдолу, но се оправи след подсушаване.
- махам силиконовата тапа от главата, а след това и металното калпаче(това набитото най-отгоре и се подава леко над силиконовата тапа) и завивам главата на карта.
- слагам карта на батерията и правя Dry burn- натискам и задържам копчето на батерията за около 10-12 секунди и така докато намотката не започне да свети(като жичка на крушка) и фитилът не стане бял и не спре да пуши. Няма да се плашиш, че пука и дими, а даже може и да мирише гадно.
- капвам една капка течност на фитила и слагам металното калпаче и силиконовата тапа обратно.
- пълня карта и след 5-10 минути е готов за ползване.
Пробвал съм го с 3 глави и всичките все още работят без проблем.
Posted На 21.09.12 г. в 15:22
А това:
Металното калпаче предполагам е набито, както си написал, а не е завито на резба.- махам силиконовата тапа от главата, а след това и металното калпаче(това набитото най-отгоре и се подава леко над силиконовата тапа) и завивам главата на карта.
Намерих тук и много интересно ремонтиране на Vision Vivi Nova. Мисля скоро да се сдобия с такъв картомайзер. Снимките показват добре какво е съдържанието на изпарителните глави и сигурно е почти същото при различните марки.
Posted На 21.09.12 г. в 18:32
BaDaNarka VV, BGGen II mod,T2,Vision Vivi Nova V2,Vision STV Nova, Кайфун 3.1 ES,VMax IMR Efest, SilkS VV, APV Vamo
http://goo.gl/NYLbA
Posted На 22.09.12 г. в 18:36
То има и момента дето уж главите еднакви пък не работят еднакво.
Иначе това със сменяемите глави си е супер решение, което донякъде обезмисля пренавиването. Аз лично си ги почиствам на този принцип, защото още не им е дошло времето за кофата .
Не си пробвал читаво модифицирана глава за да видиш каква е разликата ...и тогава няма да говориш за обезмисляне
Posted На 24.09.12 г. в 21:38
Цепиш мрака! Благодаря ти за идеята!От доста време моята Т2 си я рециклирам с четири намотки 0.20 кантал и бинт и съм много доволен. Издържа ми повече, отколкото с фитил и бърнене(все пак и бърненията не са до безкрай).
Posted На 25.09.12 г. в 14:23
P.S. Пробата съм я правил само с тези глави, които са със силиконовата чашка. Гледам, че са се появили едни глави, които нямат чашка, а фитила е хванат с някакво О-пръстенче за желязното стебло- с този тип глава не съм си играл.
Поздрави...
Edited by Pana, На 25.09.12 г. в 14:36.
Posted На 25.09.12 г. в 20:56
Колко пробег/мл./, ако не е тайна?
[/quote]
С първия(според мен) успешен експеримент...както и да го смятам...около 40мл. Сега е рециклиран за втори път, на около седмица е и няма проблеми. Аз пуша по 2-2и малко на ден. С оригинална глава или с рециклирана с фитил на около 5-тия ден винаги ми се появява лек мирис на изгоряло...може и аз да съм по-претенциозен и бърня. След промивка със спирт, сушене и бърнене обаче пробега намалява- започвам да бърня на 3дена. Карта никога не го държа с малко течност- като падне на 1мл. винаги си го допълвам.
Edited by Pana, На 25.09.12 г. в 21:00.
Posted На 25.09.12 г. в 21:13
С първия(според мен) успешен експеримент...както и да го смятам...около 40мл. Сега е рециклиран за втори път, на около седмица е и няма проблеми. Аз пуша по 2-2и малко на ден. С оригинална глава или с рециклирана с фитил на около 5-тия ден винаги ми се появява лек мирис на изгоряло...може и аз да съм по-претенциозен и бърня. След промивка със спирт, сушене и бърнене обаче пробега намалява- започвам да бърня на 3дена. Карта никога не го държа с малко течност- като падне на 1мл. винаги си го допълвам.
МисълЪт ми е, че ние ползваме наши рециклета, които се обслужват на седмица, което ще рече по наш ритъм около 30 мл. пробег. Колегата Пуф-Паф има три карта в момента на над два месеца и бърнени безброй пъти. Дори "свенливо" сподели пред три дена, че почнал да се нерви докато ги чака да свършат.
Като цяло искам да кажа, че
не е съвсем вярно както и всяко обобщениеИздържа ми повече, отколкото с фитил и бърнене(все пак и бърненията не са до безкрай).
Edited by gogo63, На 25.09.12 г. в 21:15.
Posted На 26.09.12 г. в 07:50
не е съвсем вярно както и всяко обобщение
[/quote]
Не напразно бях написал "Ами тук могат да се изкажат и много по-опитни колеги." Със сигурност нивото не ми е да поучавам, само споделям лични наблюдения. Пуша ел. цигара и чета форума от 4месеца. Явно нещо на мен ми убягва. Фитилът ми е от PV-BG магазина, канталът ми е от магазина в безистена на ул.Пиротска. Като ви гледам количествата...явно аз греша нещо или при рециклажа, или при бърненето, или в използваните материали. А рециклирането и експериментирането ми е половината удоволствие от изпаряването И още нещо...нали пишете за Т2, че гледам доста експериментирате и с други видове картове?
Edited by Pana, На 26.09.12 г. в 07:53.
Posted На 26.09.12 г. в 09:21
[/quote]
не е съвсем вярно както и всяко обобщение
[/quote]
Не напразно бях написал "Ами тук могат да се изкажат и много по-опитни колеги." Със сигурност нивото не ми е да поучавам, само споделям лични наблюдения. Пуша ел. цигара и чета форума от 4месеца. Явно нещо на мен ми убягва. Фитилът ми е от PV-BG магазина, канталът ми е от магазина в безистена на ул.Пиротска. Като ви гледам количествата...явно аз греша нещо или при рециклажа, или при бърненето, или в използваните материали. А рециклирането и експериментирането ми е половината удоволствие от изпаряването И още нещо...нали пишете за Т2, че гледам доста експериментирате и с други видове картове?
[/quote]
Напротив главно експериментите са с други картове а не с т2
С Т2 по -рядко
Posted На 26.09.12 г. в 19:23
И още нещо...нали пишете за Т2, че гледам доста експериментирате и с други видове картове?
Лично аз отдавна спрях с експериментите защото по едно време се усетих, че тая работа взе да се превръща в доминанта, а поради ред причини съм враг на пристрастяването в каквато и да е форма.
Реално съм постигнал личната си нирвана/не търся по горните причини друга/ с рециклирани СЕ2. Фитил от тия...ъъъъ....Топър ги знае кои бяха..едни силикатни ли бяха там въжета. Намотка приблизително 2 ома/22-24 мм Кантал 0,15/, но задължително в минус, навита върху сърце от синя игла + фитил, естествено. Кантала/0,15/ задължително кримпван заедно с меден проводник в тръбичка от зелена игла. Кримпването е поради това, че след омокряне с течност каквато и да е друга сглобка започва да губи прогресивно контакт/увеличава съпротивлението/. Тръбичката е около 3 мм дълга. Ако контактните площи на проводниците и Кантала/нихрома са добре направени, то нагревателят е практически вечен. Основен проблем се явява живота на фитила, но ако се работи както трябва, без да се нараняват нишките по време на навиването и монтажа...може да се постигне животът, посочен от Пайнър-а. Реално фитилите на Були/предполагам в този чудесен сайт продават от този вид/ не могат да изкарат достатъчно време или поне е много по-малко от "онзи" фитил/Топър, помагай/
И те така!
ПП...Не правете както чичко Фил, мийте си намотките с фитила във спирт, след това вода, подсушаване и чак тогава монтаж. Вярно, че някой може да харесва миризмата и вкуса на екарисаж,но не са много от тоя модел
ПП1 Медният проводник е добре да бъде калайдисан с безоловен припой. Идеята е да се покрие медта щото е вредна, от друга страна безоловният припой има сребро и калай...едното е безвредно/калай/ другото дори има бактерицидно действие/сребро/.
ПП2..Ако се понапъна още малко може да изкарам, че дори може да лекувам с тях..ама аре чак път толкова
ПП3.Брях, забравих най-важното. Идеята на дълго живеещият фитил е да не се разглобява цялата работа при бърнене и по този начин да се щади фитила щото е крахък. Тук идва ред на спринцовките и тръбичките за пневматични системи, но това някой друг път, че нещо много се разписах
Edited by gogo63, На 26.09.12 г. в 19:40.
Posted На 26.09.12 г. в 20:36
Силикатно въже от Хортех, те от къде го внасят не ни интересува, важното че го има
BaDaNarka VV, BGGen II mod,T2,Vision Vivi Nova V2,Vision STV Nova, Кайфун 3.1 ES,VMax IMR Efest, SilkS VV, APV Vamo
http://goo.gl/NYLbA