Иначе пристига доста бързо за 2-3 дни, но после оформянето на документите може да се забави
Да речем, че съм си харесал някакви продукти от Китай. Разбрали сме се с търговеца да ми ги прати като подарък през DHL. Продуктите общо струват $60, но това няма да го пише никъде по доставката. Самата доставка ще ми струва около $35 с DHL.
Какво ще стане в DHL? Какви документи ще се обработват. Ще плащам ли нещо допълнително?
Понеже и други ме питаха:
Поръчки с обикновена поща
- най-често минават и идват директно до вратата ви, ако не са големи, особено, ако не пише стойност. Ако са с обявена стойност ще ги спрат на митницата на Веслец, ще си загубите почти половин ден. Няма закон божи над каква стойност ги спират, ако пакетчето е малко и да пише $100, пак може да мине, просто е по-малко вероятно.
Поръчки с EMS
- задължително спират на митницата на Веслец.
Поръчки с DHL
- подгответе си документи за освобождаване (сами на летището или чрез DHL, мисля, че вече е безплатна услугата им, но трябва пълномощно от вас, около 5 лева при първия нотариус, ще ви го изпратят от DHL) - фактура, плащането, може да ви поискат описание на продуктите, ако са повече - CE сертификати. Ако са течности - ще чакате и проверка от КЗП (стига да сте дали права на DHL да освобождават). Стойността на транспорта трябва да е ясно написана на фактурата, иначе DHL ще сложат своя фактура и ще платите повече. Като цяло - избягвайте го.
Поръчки с TNT
- същото като с DHL, само че още по-неудобно