Зареждане...

Новини и статии

Добавено на: 04.02.2010 Какво представляват е-цигарите?

Електронна цигараЕлектронната цигара, позната и под имена като "пиви" (от съкращението от personal vaporizer) или "е-цигара" (от английското e-cigarette), е електронно устройство с автономно захранване под формата на литиево-йонна батерия, което се използва за създаване на пара, предназначена за вдишване като заместител на пушека от обикновените тютюневи цигари.

Парата съдържа различно количество никотин, което се използва за задоволяване на пристрастеността към него. Освен никотиново съдържание, в изпаряваната от електронната цигара течност обикновено има добавен аромат, който да доближи вкуса до този на тютюнев дим или да добави съвсем различен аромат, като по никакъв начин не се използват тютюн, дим или въобще - горене на някакъв продукт.

Електронните цигари са алтернатива на тютюневите изделия като цигари, пури, пурети и лули, които най-често следват съответната визия. Освен изброените три вида, популярни са и вариантите, които изглеждат и имат размерите на цигара в цигаре, които са с дължината на химикалка (оттам и английското название "pen-style").

 

Начин на работа
В масовите автоматични модели е-цигари, когато човек опита да вдиша изпаренията, малък вакумен сензор в близост до батерията отчита преминаващия въздух и включва нагревателен елемент, познат като атомайзер (атомизатор, пулверизатор, изпарител). Чрез нагряването си атомизаторът изпарява течност, която се съдържа в пълнителя (обикновено в частта на цигарата, която стои в устата, при тютюневите цигари това е филтъра).

Автоматичните модели батерии обикновено имат предпазител, който ги деактивира на петата или седмата секунда с цел предпазване от прегряване, и който не позволява да активирате цигарата от няколко секунди од няколко минути след това.

В "ръчните" модели, или по-точно - в моделите, които са с ръчно активирана батерия, физически бутон замества вакумния сензор и трябва ръчно да активирате нагревателя чрез бутона.

При почти всички модели в обратния край на цигарата има светодиод (LED), който се активира заедно с изпарителя и така индикира времето, през което нагревателят работи. Цвета на светодиода обикновено е свързан с външния цвят на електронната цигара - електронните цигари, които изглеждат като обикновени тютюневи цигари, пури или лули, обикновено светят в оранжево, докато черните и сребристи е-цигари светят в синьо. С други думи - цвета зависи от предпочитанията на потребителя.

 

Компоненти на електронните цигари
Въпреки разнообразните форми, почти всички електронни цигари се състоят от няколко базови елемента - пълнител, нагревателен елемент, батерия и различни електронни компоненти.

  • Пълнител (филтър) - пластмасовата част, която поставяте в устата си, обикновено изпълнява ролята и на пълнител, задържащ никотинов разтвор (познат още като "e-juice" или "e-liquid"). това става, като вътре в самия филтър се поставя по-малък пластмасов съд, пълен с абсорбиращ материал, напоен с разтвор с различно (или дори никакво) съдържание на никотин. Целият пълнител е направен така, че въздухът свободно да преминава покрай вътрешният съд, осигурявайки метод засмукването да пренесе изпарения разтвор в устата. Повечето пълнители могат да се пълнят повторно с никотинов разтвор или просто да се сменят с предварително напълнени.
  • Нагревателен елемент (атомайзер, атомизатор, пулверизатор, изпарител) - частта, разположена между батерията и пълнителя, обикновено е мястото, където стои нагревателен елемент, който се включва ръчно или при засмукване на е-цигарата и изпарява част от разтвора в пълнителя. Някои атомайзери са комбинирани с пълнителя (известни са като "cartomizer") - от една страна за запазване на постоянно ниво на усещането от изпарената течност до свършването на същата, от друга - за създаване на по-високо търсене в потребителите.
  • Батерия и електроника - батериите на електронните цигари обикновено са литиево-йонни и могат да се презареждат свободно през различните видове зарядни устройства - за 220V мрежа (или 110V в зависимост от държавата, в която ползвате устройството), USB компютърен порт, какъвто имат всички компютри днес, или адаптер за автомобил (на мястото на запалката). Батерията е най-големият компонент на е-цигарата и има различен капацитет, често тясно обвързан с размерите. Батериите или разполагат с вакумен сензор, който ги активира при засмукване от електронната цигара, или се активират ръчно чрез бутонче. Почти винаги имат и светлинен индикатор за работата си. Някои модификации използват и стандартни размери батерии, но повечето е-цигари могат да използват само модели, предназначени специално за конкретния модел цигара (с преходници обаче могат да се правят комбинации, за което ще пишем в друг материал).

 

Устройство на електронната зигара

Никотинови разтвори
Течността, която се изпарява от атомизатора, обикновено се нарича e-juice или e-liquid (поради липса на по-добра алтернатива на български я наричаме разтвор или никотинов разтвор). Течността за електронни цигари може да съдържа между 0 и 36 mg (или дори повече в течности, продавани с цел разреждане преди употреба) никотин, който е единствената опасна съставка на парата от електронната цигара. Информация за никотина може да откриете на много места, като основно правило е добре зда знаете, че това е вид наркотик, който предизвиква пристрастяване и то не се различава от това към обикновените тютюневи цигари. Никотинът няма мирис и вкус.

За да може парата от електронните цигари да има вкус и/или аромат, към нея се добавят есенции с много различни аромати - от такива, имитиращи популярни марки цигари, до екзотични плодови аромати, такива на подправки и други. Най-търсени, разбира се, са близките до цигара аромати, но ако харесвате вкуса на подсладените пурети ще ви е най-лесно да приемете вкуса на парата от електронната цигара. Останалите съставки в голямата си част са безопасни за човешкото тяло течности като Пропилен Гликол (Propylene Glycol) или Глицерин (Gliceryne, глицерол, Glycerol) с растителен произход - и двете съставки са широко използвани в хранително-вкусовата промишленост, както и в повечето козметични продукти.

 

Коментари

Няма намерени мнения

Ново мнение

Напишете символите, които виждате на изображението.