То като е с DHL май няма мита и т.н. защото куриера ти го доставя направо в офис или вкъщи...
Въпроса е колко точно илиза доставката до БГ с ДХЛ, защото съм останал с впечатлението, че те са си малко кожодери за международни пратки? И колко пари се върза цялата работа...?
Не е така ако стоката е за обмитяване независимо с какво е пратена тя се обмитява от митниците. Вътре имаше фактура че целия Змакс комплект струва 5 Долара така го направи Китаеца за което съм му благодарен и точно заради това няма никакво мито, защото дори и да го отворят си пише от къде е купен и за колко пари.
А относно DHL Express платих 25 Долара понеже доста неща изпращам и получавам... знам как вървят доставките и мога да каже че цената от 25 Долара не е фантастично завишена а нормална защото дали ще изпратиш с DHL 510 Грама или 1кг е едно и също като цена до Кило.
Та за услуга от 3 до 5 цена от 25 долара е доста добра. Ако го исках по бавно щеше да е и по евтино ама нямам никаква гаранция в какво състояние ще пристигне и как и кога.
Като цяло МИТО е много относително, пример аз съм от Русе.
През последните години бая работи са ми обмитявали а съм вземал стоки без мито всичко е относително, примерно Има варианти в зависимост къде живееш да кажем аз съм от Русе пристига пратката без значение от къде си винаги минава влиза така да се каже през София та още там служителите я обмитяват така да се каже и препращат към вече Градът получател, аз получавам известие за колета отивам и ми връчват честитка трябва да заплатиш ето тая сума по банков път, след това представяш документацията и ти дават пратката.
Друг вариант е ако на хората в София не им се е занимавало те могат да не я обмитяват а да я препратят на колегите си вече в самият град да я обмитят.. и това ми се е случвало идва тук и на място се прави обмитяване като процедурата е почти подобно... може да имаш късмет ако примерно...... все пак живеем в България където шуробаджанащтината е актуална.
Има и Вариант в който без една стотинка може да си освободиш нещата, ако няма да ги вземам а ще ги препращам транзит да кажем в Букурещ че ми е близко и така.. оправят се документите и пратката заминава за Румъния...
Общо взето всичко е относително, на мен ми се е случвало следния казус.
Вземам едно устройство което съм закупил от щатите за 100 Долара и съм взел 3 такива, тука отивам да ги освобождавам те не ми смятат митото на цифрата която е във фактурата и документите, ми казва ми следното тия устройства тук едното само в Германос се продава за почти 2 бона така че ти няма от къде да си ги взел за 100 Долара, въпреки че имам фактура... викам добре показах им сайтът от където са закупени че има актуална цена и наистина са 100 долара..
Познати, който работят там и са колеги ми казаха че ИМАТ право при съмнение че фактурата не отговаря на действителността те да си направят собствена проверка, това устройство реалната пазарна цена, в случаят тоя отива в магазин на Германос и вижда 2 бона и хоп готово.
Което не е честно, защото това е търговска крайна цена в магазина но никой не те пита дали е или не е .. за това казвам че работата е относителна, зависи къде живееш, дали този който е на смяна е в добро настроение и прочие.
Edited by cuban, На 11.01.13 г. в 20:12.