Не съм си правил труда да измервам с осцилоскоп напрежението под товар на ментак его ТМ от пазара за триисет лева комплекта... Иначе не съм попадал на ментак батерия на която да й цъфне крайния транзистор при окъсяване, попадал съм на батерии които не могат да работят с нискоомни изпарители, но дори и такива батерии не създават грижа на по-голямата част от познатите и приятелите ми, които вече официално са в нашия лагер на изпарителите. Те обикновено не ползват нищо освен менте це четворки на два цяло и осем ома (ех колко съм пренавил до сега, вече се научих да ги отварям почти без следа от надраскване по пръстена отдолу), и менте деканг силвер.
Не съм мерил и оригинална Его батерия. Но съм сигурен че ако я замеря под товар с осцилоскоп, ще видя адекватно увеличение на ширината на положителния импулс на ШИМ стабилизатора, със спадане на напрежението на батерията (а може би и при промяна на съпротивлението на товара). Нещо което малко ме съмнява да се случва с въпросните Его ТМ ментаци (тогава какъв е смисъла да са ШИМ ли? Еми за икономия на батерията, а и ШИМ-а си влиза в програмата на чипчето, без което така и така не може да се мине, понеже служи за нещо без което батерията няма да мине за "сериозна" - включване и изключване от пет пъти бързо натискане ((ооо, виждал съм ТМ батерии дето от три или четри пъти се включват и пускат

)) ) Така де, това по повод дали една батерия, независимо от надписа, става или не става. Макар че се съмнявам за по-голямата част от хората да има съществено значение наличието на перфектна стабилизация. Аз съм с механичен мод, на който минах след като премахнах цялата ШИМ стабилизационна система от него, която иначе бях проектирал да работи повече от перфектно в целия диапазон от три до четри цяло и два волта - просто нямам нужда от стабилизация, всичко си регулирам сам с дължината на дръпките ми с падането на батерията.
Тютюневия дим е гаден.