Зареждане...

Новини и статии

Добавено на: 06.02.2010 Е-цигарите като средство за отказване на тютюнопушенето?

Темата за отказването на тютюневите цигари посредством използването на електронни цигари е спорна. Те не попадат сред препоръчителните средства за отказване на тютюнопушенето, въпреки, че изпълняват ролята си в доставянето на никотин в организма много по-успешно от всички други методи - например хапчета (Табекс и подобните) и никотинови лепенки. Основната разлика спрямо всички други методи е абсорбирането на никотина по най-бързият и близък до тютюневите изделия начин - чрез инхалация на пара с никотиново съдържание.

Електронните цигари не заместват пушенето. Те са си пушене. Ако искате - безвредно.

Здравните организации и електронните цигари
Въпреки, че електронните цигари са на пазара вече няколко години и се ползват от над 1 милион души (и цифрата постоянно расте), здравните организации все още не ги одобряват като средство за отказване на тютюнопушенето. Причините за това са няколко, но повечето от тях са свързани с предубеждения към липсата на отучване от навика, наречен "пушене". Електронните цигари в голяма степен са заместител, макар че по-долу ще ви убедим, че могат да бъдат по-успешно средство за отказване от всяко друго.

Разбира се, липсата на сериозни изследвания над влиянието на дългосрочната употребя на електронни цигари също оказва влияние върху мнението на здравните организации. Компаниите, произвеждащи и продаващи електронни цигари и свързани продукти, са миниатюрни в сравнение с фармацевтичните гиганти, разработващи средства за борба с тютюнопушенето. Освен икономическите интереси на големи компании, друга роля играят и правителствените интереси и тези на разнообразни организации, които всяка година поглъщат милиарди долари и евро за програми за превенция и борба с тютюнопушенето.

По-голямата част от превенцията и борбата всъщност се изразяват в постепенно поскъпване на самите тютюневи изделия и нарастващите забрани за пушене на различни места, с което се цели да се намали търсенето. Поскъпването обаче е доказано неефективен начин и води единствено до увеличаване на средствата, които пушачите отделят за цигари. Забраните за пушене на обществени места, от своя страна, водят и до социални проблеми за тях - на работните места, в заведения и въобще - навсякъде, където имат контакт с непушачи, от което възникнаха реални проблеми между двете групи.

Реално методите за борба с тютюневите цигари, освен косвено, не защитават интереса на пушачите към самия акт и не предлагат алтернатива, различна от избора между скъпи тютюневи изделия и отказване на цигарите. Повечето кампании са насочени към премахване на акта на пушене и заместването му с постепенно намаляващи дози никотин. съвсем спокойно може да направите аналогия с лечението на наркомания чрез метадонова терапия - замествате наркотика и постепенно го спирате.

"Гладът" обаче остава, и огромна роля в него има самият акт на пушене...

Електронните цигари като средство за отказване
Нашето виждане е, че електронните цигари могат да послужат за успешно отказване на тютюнопушенето и то по много прост и лесен за контролиране начин. Е-цигарите не изместват навика, свързан с пушенето, което е може би едно от най-важните им предимства - не спирате да поглъщате дим, не спирате да усещате онзи "удар" в гърлото и въобще - удоволствието от пушенето продължава.

Друго много важно предимство, което се рекламира по-рядко от чисто търговски интереси, е възможността постепенно и абсолютно неусетно да намалите съдържанието на никотин в парата, която вдишвате, като заменяте (и дори смесвате за съвсем плавен преход) течността в пълнителя с такава с все по-ниско съдържание на никотин, докато в нея не остане никакъв. Да, именно - продаваме дори течности без никотин, подходящи за хора, на които им харесва да "пушат", но не и да се "тровят"!

Единственото, което изисква привикване, е вкуса. На нашия пазар, а и в много други държави, първите проби на електронни цигари от различни хора най-често са на готови варианти, включващи течности далеч не с най-добрите аромати на пазара, което не прави цигарите особено привлекателни за масовият пушач, свикнал с вкуса на тютюневия дим. Но погледнете на нещата така - ако харесвате вкуса на ароматна пура или подсладена пурета, разликата между тях и съответните течности с вкусова добавка е минимална, което ги прави перфектни за преход към електронни цигари.

 

Най-важното е желанието
Не волята. За разлика от отказването отведнъж (за което доста изследвания казват, че е вредно), както и методите чрез намаляващи дози никотин на таблетки или лепенки, тук продължавате да пушите и единственото, което ще промените, е вкусовото усещане от това. Което няма да помните няколко седмици по-късно, а само след около 20 дена ще започнете и да помирисвате всъщност колко лошо миришат пепелника и всичко, което е имало контакт с тютюнев дим. След няколко месеца може да пушите течност с нулево съдържание на никотин. А и да не забравяме, че...

Стигнете ли 0 мг. никотин, от вас дори не се иска да ги спирате, защото вече не си вредите. Но пък вече и лесно ще може да спрете дори това.

Именно. Ако решите да спрете никотина, може да го правите с месеци, веднага, всякак, и във всеки момент имате контрол над него, без да спирате да пушите. И то моментален контрол, не като онзи, в който гълтате хапче и очаквате минути или половин-един час да подейства.

Електронните цигари са начин не само да спрете, но дори и да продължите да пушите, ако искате. Само че вече без вреда за вас самите, за околните и дори за природата. Последното е вярно само, ако внимавате къде изхвърляте батериите, разбира се.

 

Коментари

*****

03.02.2011, 11:48

"Много съм доволен от покупката на електронна цигара Joye eGo!
За 22 дни съм изпушил само 3 обикновенни цигари (в първите 2 дни от покупката), и най-важното за мен - не изпитвам никаква нужда отново да ги пуша.
Вярно е,че през първите 7-8 дни Joye eGo ми беше като биберон в устата и хабях по 2-3 батерии за 24 часа,но в момента изкарвам деня само с една батерия,и 10-12 накапвания във филтъра.
Моята оценка - "По-добре не може и да бъде"!"

*****

23.03.2010, 14:05

"Статията е вярна. За 1 седмица намалих обикновените цигари от 2 кутии до 10 обикновени цигари на ден. Единственият недостатък е нуждата от поддръжка (пълнене на пълнители, чистене)."

*****

14.02.2010, 13:23

"Купили сте си каква? Някоя, поръчана от Dealxtreme и внесена от куфарен търговец или с обявена стойност, достатъчна, че да не плати мито и ДДС? При нас повечето стоки са с гаранция, а фирмата ни, за разлика всички други, занимаващи се с електронни цигари подобни, е на пазара от доста години и е достатъчно известна."

*

13.02.2010, 21:18

"Купих си пуших я една седмица и се скапа не става за нищо пъни боклуци само дето си даваме парите"

*****

08.02.2010, 14:45

"Заедно с батериите ще си върви списък с местата, където може да ги изхвърлите - освен обратно в офиса, разбира се. То на теория трябва да има същото с всички батерии. "

**

06.02.2010, 23:27

""Последното е вярно само, ако внимавате къде изхвърляте батериите, разбира се."- и къде точно би трябвало да ги изхвърляме???"

Ново мнение

Напишете символите, които виждате на изображението.